HZS Libereckého kraje  

Přejdi na

Předcházíme rizikům


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Duben: Akce s tematikou PVČ a „hasičská osvěta“

Příslušníci HZS Libereckého kraje se v dubnu věnovali dětem a studentům z před školských a školských zařízení. 

FotoDěti byly seznámeny s riziky vzniku požáru v domácnosti, voláním na tísňové linky a správným postupem nahlašování mimořádné události operátorovi linky 150 nebo 112. Dalším probíraným tématem bylo hoření. Dětem byl pomocí tzv. ohňového trojúhelníku vysvětlen jeho princip. Příslušníci se věnovali otázce rozdělávání ohně v přírodě, konkrétně jaké vybrat vhodné místo pro rozdělání ohně, jak zabezpečit ohniště, jak bezpečně oheň rozdělat, uhasit a dohasit ohniště a při jakých okolnostech se nedoporučuje ho vůbec rozdělávat. Ti nejmenší si nacvičili techniku „zastav se, lehni si, kutálej se“. Se studenty střední školy příslušníci probírali třídy požárů, druhy hasících přístrojů, význam hlásiče požáru, ale také témata ochrany obyvatelstva. Varovný signál a další možné slyšitelné signály, jak si připravit a k čemu slouží evakuační zavazadlo nebo jak a k čemu využít improvizovaný prostředek ochrany jednotlivce.

Návštěvníci, kteří program absolvovali na hasičských stanicích, si následně po přednášce prohlédli parkovací stání výjezdové techniky, prostory, kde hasiči tráví čas, když zrovna nejedou k zásahu. Na stanici v Liberci se podívali i na krajské operační a informační středisko, kde si s operačními důstojníky podrobněji povídali o jejich práci, využití mapových podkladů, specificích tísňové linky 112 a jak se správně zachovat při nechtěném vytočení tísňové linky přes tlačítko e-call. Příslušníci za tento měsíc edukovali 105 dětí ze 4 mateřských škol, 190 dětí ze 7 základních škol a 9 studentů ze střední školy.

Foto

Autor: kpt. Ing. Alena Sládková

Pro informace o dalším nakládání s pořízenými obrazovými záznamy a s případnými žádostmi o jejich výmaz se můžete obracet na e-mail: lbk.personalni@hzscr.cz.

Foto

vytisknout  e-mailem